Főszakács
Hol dolgozol jelenleg?
Vidéken dolgozom egy étteremben, alkalmazott vagyok.
Milyen munkatapasztalattal rendelkezel?
Otthon is a vendéglátásban dolgoztam 24 évet. Szakács, cukrász, felszolgáló végzettségem van, és üzletvezetőként is dolgoztam közel 6 évet. A cukrász szakmát kivéve minden területen van szakmai tapasztalatom, de a legtöbbet felszolgálóként dolgoztam.
Mikor érkeztél Norvégiába?
2016 decembertől élek Norvégiában.
Hogyan találtad meg az első munkahelyed?
Meghívásra jöttem dolgozni, ajánlottak a jelenlegi főnökömnek. Azt beszéltük meg, hogy 2 hónapot maradok, addig kiderül, hogy meg felelünk-e egymásnak. Nekem nagy kérdés volt, hogy fogom bírni a család nélkül. Nagyon magányos voltam, de a környezet elvarázsolt.
Milyen nyelvtudás és végzettség volt szükséges a pozícióhoz?
Középszinten beszéltem az angolt, a norvégot egyáltalán nem. Az otthoni papírjaimat elismerték, szakácsként alkalmaztak. 2017 márciusban jött a felismerés, hogy ez norvég nyelv nélkül nem fog menni. Nekem kellett csinálni a leltárat, és az árurendelést is. Ahogy szokták mondani “ vért izzadtam “ mire kész lett a leltár.
Milyen bruttó órabéred vagy éves béred van?
A havi bruttó fizetésem 30-40 ezer kr között van, és évi 5 hét szabadság.
Milyen béren kívüli juttatásokat kapsz?
A cég biztosítja a lakhatásom.
Van-e túlóra? Fizetett vagy lecsúsztatható?
Előfordul a túlóra főleg nyáron és a karácsony előtti időszakban, de ezt nem fizetik, hanem lecsúsztatjuk. A főnök azt mondja, hogy a fáradt ember nem jó, mert nem tudja hozni a megfelelő minőséget a munkájában.
Milyen hátrányai, nehézségei vannak a munkádnak?
Nekem nehéz volt nagyon megszokni az itteni munkatempót, igazán ez a mai napig nem sikerült. Minden ráér az ő felfogásuk szerint. Mindent csak pontosan grammra megadott receptből tudnak csinálni, olyat nem ismernek, hogy esetleg kell még bele egy kis só. Amikor azt mondom, hogy sótlan az a válasz hogy “ ennyi van a receptbe írva”. Nem dolgoznak csapatként, mindenkinek megvan a rész feladata és annál többet nem csinálnak. Például ha valaki előételes, és mondjuk a másik elúszik a desszertekkel nem megy oda segíteni mert aznap ő előételesnek van be osztva.
Mi az, amit szeretsz a munkádban?
Összességében az itteni munkakörülményeket nem lehet összehasonlítani az otthonival. Az hogy minden alapanyag megvan és a feltételek is ahhoz, hogy igényesen tudj dolgozni egyszerűen imádom.
Milyen személyes tanácsod lenne azok számára, akik most fontolgatják a munkakeresést ebben a foglalkozási körben?
Azt gondolom, hogy ez nem az az ország ahova az ember elmegy szerencsét próbálni. Kiköltözés előtt érdemes munkát keresni. Nálunk minden ember, aki külföldi először próbamunkára jön általában 1 hónapra. Egy ember fizetéséből egy egész családnak lehetetlen kijönni, én mindenképpen azt javaslom, hogy a család csak akkor csatlakozzon, ha már van egy biztos alap. Nehéz ügy egyedül, én a honvággyal is nagyon megküzdöttem. Nagyon fontos legalább az angol nyelv, de tapasztalatom szerint minimum az alap norvég. Mindenképpen érdemes tájékozódni a helyi viszonyokról mielőtt az ember útnak indul, és ha lehet nem az otthon megjelenő leírásokból, hanem olyan fórumokon / mint pl. ez/ ahol emberek tudnak a tapasztalataikról beszélni. Az elszántság és a kitartás nagyon fontos, de azt hiszem ez nem csak a mi szakmánkban. Összességében nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Én nem bántam meg a döntésemet, ha nem is volt mindig könnyű.