MaNo gasztro
Átlagos
Lussekatter (Luca napi sütemény)
A Lussekatter egy kelttészta alapú sütemény, amelyet a skandináv országokban elsősorban a december 13-i Lucia-nap alkalmából sütnek. Az “s” alakú lussekattéknak a benne lévő sáfrány miatt jellegzetes sárga színe van, a díszítésként használt mazsolák pedig a macska szemét szimbolizálják.
Egyszerű
Lutefisk (lúgozott hal)
Ez az az étel, amit a legtöbb magyarnak esze ágában sincs megkóstolni, kizárólag a legbátrabbak vállalják be, azonban aki szereti a kocsonyát, az érlelt sonkákat vagy simán megeszi a lehető legbüdösebb sajtokat is, annak a lutefiskkel sem lesz problémája.
A norvégok jellegzetes karácsonyi étele gyakorlatilag egy előrohasztott hal.
Átlagos
Kjøttkake (Húsgombóc)
A norvég konyha alapja, gyakorlatilag nincs olyan norvég család, ahol heti egyszer ne kerülne asztalra ez az étel. A darált húst ízesítik és dagasztják különféle összetevőkkel, például hagymával vagy kétszersülttel, mielőtt kisméretű golyókká nem gyúrják. Ezután serpenyőben készítik el. Barna mártással, párolt káposztával, burgonyával tálalják.
Átlagos
Ribbe (karácsonyi oldalas)
Norvégiában a karácsony és/vagy újév nem telhet el ribbe nélkül, ami gyakorlatilag sült sertésborda. Elkészítése rendkívül egyszerű, bár elég sokáig tart.
A ribbe még beszédtémát is szolgáltat az ünnepi asztaloknál, hisz szinte minden karácsonykor fontos megbeszélni, hogy az idei, vagy a tavalyi ribbe sikerült-e jobban? Melyik volt a puhább? Melyiknek volt ropogósabb a teteje?