top of page
MaNo gasztro
Lussekatter (Luca napi sütemény)

Átlagos

Lussekatter (Luca napi sütemény)

A Lussekatter egy kelttészta alapú sütemény, amelyet a skandináv országokban elsősorban a december 13-i Lucia-nap alkalmából sütnek. Az “s” alakú lussekattéknak a benne lévő sáfrány miatt jellegzetes sárga színe van, a díszítésként használt mazsolák pedig a macska szemét szimbolizálják.

Pinnekjøtt (Sózott bárányborda)

Átlagos

Pinnekjøtt (Sózott bárányborda)

Pinnekjøtt, az ország nyugati részéről származó hagyományos étel, ami valójában szárított és sózott juh borda.

Kremet fiskesuppe (Krémes halleves)

Könnyű

Kremet fiskesuppe (Krémes halleves)

Egy egyszerűen és gyorsan elkészíthető halleves, amely kellemesen átmelegít és nem utolsósorban nagyon finom.
Aki szereti a halat, a garnélarákot vagy a kagylót, annál nagy kedvenc lehet ez a krémes leves!

Fiskeboller (halgombóc)

Átlagos

Fiskeboller (halgombóc)

A fehér szószos halgolyó egy jól ismert és kedvelt norvég klasszikus, amely soha nem megy ki a divatból. A halgolyókat bár készen is megvásárolhatjuk bármelyik boltban, házilag elkészíteni sem olyan bonyolult, mint azt elsőre gondolnánk, viszont sokkal finomabb.

Lutefisk (lúgozott hal)

Egyszerű

Lutefisk (lúgozott hal)

Ez az az étel, amit a legtöbb magyarnak esze ágában sincs megkóstolni, kizárólag a legbátrabbak vállalják be, azonban aki szereti a kocsonyát, az érlelt sonkákat vagy simán megeszi a lehető legbüdösebb sajtokat is, annak a lutefiskkel sem lesz problémája.
A norvégok jellegzetes karácsonyi étele gyakorlatilag egy előrohasztott hal.

Fastelavnsboller (Farsangi fánk)

Átlagos

Fastelavnsboller (Farsangi fánk)

A fastelavnsboller a sima bollernek egy speciális változata, amit lekvárral, rengeteg vaníliakrémmel, vagy mandula töltelékkel fogyasztunk.

Lefse

Egyszerű

Lefse

Az amerikai palacsintákkal ellentétben a svele-t a norvégok általában délutáni kávéval fogyasztják, nem pedig reggel. Vajjal, édes sziruppal, de sajttal is kiváló.

Grandiosa pizza

Könnyű

Grandiosa pizza

A Pizza Grandiosa Norvégia kedvenc pizzája, amiből évente több, mint 25 millió darabot fogyasztanak. Tudtad, hogy a norvégok 1980 óta több mint 600 millió grandiózát ettek?

Riskrem

Egyszerű

Riskrem

A rizskrém alapja a nálunk is jól ismert tejberizs, azonban a norvégok ezt összekeverik felvert tejszínnel és vaníliás cukorral, így a végeredmény egy könnyű desszert lesz. Gyümölcsöntettel vagy bogyós gyümölcsökből készült zselével tálalják.

Kjøttkake (Húsgombóc)

Átlagos

Kjøttkake (Húsgombóc)

A norvég konyha alapja, gyakorlatilag nincs olyan norvég család, ahol heti egyszer ne kerülne asztalra ez az étel. A darált húst ízesítik és dagasztják különféle összetevőkkel, például hagymával vagy kétszersülttel, mielőtt kisméretű golyókká nem gyúrják. Ezután serpenyőben készítik el. Barna mártással, párolt káposztával, burgonyával tálalják.

Raspeballer (Norvég burgonyagombóc)

Egyszerű

Raspeballer (Norvég burgonyagombóc)

Raspeball, klubb, komle, potetball vagy bárhogy is nevezzük – egy igazi hagyományos norvég étel.
A krumpligolyókat valamilyen öntettel és pirított szalonnával fogyaszthatjuk, vagy akár karalábépürét is kínálhatunk mellé.

Ribbe (karácsonyi oldalas)

Átlagos

Ribbe (karácsonyi oldalas)

Norvégiában a karácsony és/vagy újév nem telhet el ribbe nélkül, ami gyakorlatilag sült sertésborda. Elkészítése rendkívül egyszerű, bár elég sokáig tart.
A ribbe még beszédtémát is szolgáltat az ünnepi asztaloknál, hisz szinte minden karácsonykor fontos megbeszélni, hogy az idei, vagy a tavalyi ribbe sikerült-e jobban? Melyik volt a puhább? Melyiknek volt ropogósabb a teteje?

bottom of page