top of page

Lussekatter (Luca napi sütemény)

Előkészítés

15 perc (+ kelesztés 2 óra)

Főzési/sütési idő

8-10 perc

Adagok

Bonyoplultság

Átlagos

Elkészítés

A Lussekatter egy kelttészta alapú sütemény, amelyet a skandináv országokban elsősorban a december 13-i Lucia-nap alkalmából sütnek. Az “s” alakú lussekattéknak a benne lévő sáfrány miatt jellegzetes sárga színe van, a díszítésként használt mazsolák pedig a macska szemét szimbolizálják.

Hozzávalók

200 gr vaj

5 dl tej

50 gr élesztő

15 dl liszt

2 dl cukor

0,25 gr sáfrány

2 tk kardamom

1/2 teáskanál só


A diszitéshez tojás és mazsola.


Elkészítés

A sütőt előmelegítjük elő 225 fokra.


A vajat felovasztjuk, hozzáadjuk a langyos tejet, majd belekeverjük az élesztőt. A lisztet, cukrot, sót, fűszereket jó alaposan összekeverjük, majd az élesztős keverékhez adjuk.


A tésztát jó alaposan összekeverjük, átgyúrjuk és meleg helyen 1-1,5 órát kelesztjük.


Ha megkelt, a tésztát körülbelül 30 egyenlő részre osztjuk, majd ujjnyi vastag hurkákat készítünk belőlük és a képen látható formában feltekerjük.




Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és letakarva további 15-20 percen keresztül kelesztjük.


Ha megkeltek, bekenjük tojással és mazsolával díszítjük.


225 fokon 8-10 percig sütjük, majd egy rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.


Langyosan a legfinomabb.


Fotó: Matprat

bottom of page