Elkészítés
A Lussekatter egy kelttészta alapú sütemény, amelyet a skandináv országokban elsősorban a december 13-i Lucia-nap alkalmából sütnek. Az “s” alakú lussekattéknak a benne lévő sáfrány miatt jellegzetes sárga színe van, a díszítésként használt mazsolák pedig a macska szemét szimbolizálják.
Hozzávalók
200 gr vaj
5 dl tej
50 gr élesztő
15 dl liszt
2 dl cukor
0,25 gr sáfrány
2 tk kardamom
1/2 teáskanál só
A diszitéshez tojás és mazsola.
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük elő 225 fokra.
A vajat felovasztjuk, hozzáadjuk a langyos tejet, majd belekeverjük az élesztőt. A lisztet, cukrot, sót, fűszereket jó alaposan összekeverjük, majd az élesztős keverékhez adjuk.
A tésztát jó alaposan összekeverjük, átgyúrjuk és meleg helyen 1-1,5 órát kelesztjük.
Ha megkelt, a tésztát körülbelül 30 egyenlő részre osztjuk, majd ujjnyi vastag hurkákat készítünk belőlük és a képen látható formában feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és letakarva további 15-20 percen keresztül kelesztjük.
Ha megkeltek, bekenjük tojással és mazsolával díszítjük.
225 fokon 8-10 percig sütjük, majd egy rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.
Langyosan a legfinomabb.
Fotó: Matprat