Elkészítés
Pinnekjøtt, az ország nyugati részéről származó hagyományos étel, ami valójában szárított és sózott juh borda.
Hozzávalók
pinnekjøtt (személyenként körülbelül 400 gramm)
só
bors
Elkészítés
1. Elkészítése során a sóval bedörzsölt és szárított báránybordát körülbelül 30 órára (de minimum egy éjszakára beáztatjuk). Az áztatási idő nagyban függ attól, hogy mennyire van kiszárítva, milyen vastag a csonton a húsréteg, valamint annak a víznek a hőmérséklete is, amiben áztatni fogjuk. Langyos, kézmeleg vízben rövidebb ideig kell áztatni.
2. Egy nagy fazék aljára nyírfapálcikákat teszünk, rárakjuk a húst és felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Fedő alatt körülbelül 3 óra alatt (vagy amíg a hús el nem válik a csonttól) puhára főzzük.
Főzés után mustárral, répapürével, főtt krumplival és áfonyadzsemmel tálaljuk.
Fotó: Matprat