Elkészítés
A Fastelavnsboller készítése a norvég városokban anno a bőséget, a jólétet szimbolizálta, a vidéki részen azonban csak a századforduló környékén kezdett elterjedni ez a szokás.
Hozzávalók
50 g friss élesztő (vagy egy csomag száraz élesztő)
3 ½ dl TINE® Helmelk 3,5 % zsírtartalmú
100 g TINE Meierismør (vaj)
100 g cukor
500 g liszt
½ teáskanál kardamon
½ teáskanál só
½ teáskanál sütőpor
A kenéshez:
1 db felvert tojás
A töltelékhez:
3 dl TINE® Kremfløte (krémtejszín)
2 teáskanál vaníliás cukor
1 dl lekvár
Elkészítés
1.
Felolvasztjuk a vajat. Adjunk hozzá tejet és melegítük 37 ° C-ra. Morzsoljunk élesztőt egy tepsibe, öntsük bele a folyadékot és keverjük össze.
2.
Tegyük egy tálba a cukrot, lisztet, kardamont, sót és sütőport, gyúrja össze könnyű tésztává, formáljunk belőle egy nagyobb gombócot, majd kb 30 percig hagyjuk kelni.
3.
Osszuk a tésztát kb. 16 részre és formázzunk belőle kis cipókat, helyezzük őket a sütőpapíros tepsire, és letakarva hagyjuk még 30 percig kelni.
4.
A megkent bollereket kenjük be a felvert tojással és 225 fokon süssük 8-10 percig, majd helyezzük őket rácsra míg kíhűlnek.
A bollerek megtöltése:
A tejszínt és a vaníliás cukrot puha krémmé verjük. Vágjuk félbe a bollerelet, töltsük meg lekvárral és tejszínes krémmel, a tetejét pedig szórjuk meg egy kevés porcukorral.
Fotó: Meny