Elkészítés
A fehér szószos halgolyó egy jól ismert és kedvelt norvég klasszikus, amely soha nem megy ki a divatból. A halgolyókat bár készen is megvásárolhatjuk bármelyik boltban, házilag elkészíteni sem olyan bonyolult, mint azt elsőre gondolnánk, viszont sokkal finomabb.
Hozzávalók
75 dkg hal
25 dkg húsos szalonna
5 db főtt burgonya
1 vöröshagyma
5 dkg gomba
3 evőkanál liszt
só
bors
kapor
Elkészítés
A szalonna felét megpirítjuk.
Összekeverjük a halat, a kisütött szalonnát, a gombát és a hagymát, majd kétszer átdaráljuk. Megsózzuk, megfűszerezzük, majd belekeverjük a lisztet és a nyers tojásokat.
Kis gombócokat formálunk belőle, majd forrásban lévő vízbe tesszük őket.
A maradék szalonnát apróra vágjuk, megpirítjuk.
Az elkészült halgombócokat megszórjuk a pirított szalonnával, főtt zöldborsóval, főtt krumplival, répával vagy akár apróra vágott paprikával tálaljuk.
Fotó: Meny