Elkészítés
A norvég konyha alapja, gyakorlatilag nincs olyan norvég család, ahol heti egyszer ne kerülne asztalra ez az étel. A darált húst ízesítik és dagasztják különféle összetevőkkel, például hagymával vagy kétszersülttel, mielőtt kisméretű golyókká nem gyúrják. Ezután serpenyőben készítik el. Barna mártással, párolt káposztával, burgonyával tálalják.
Hozzávalók
453 g őrölt marhahús;
90 g burgonyakeményítő;
13 g univerzális liszt;
9 g paprika;
3-4 g gyömbér;
2-3 g szerecsendió;
80 ml tej vagy víz;
só, fekete bors.
Elkészítés
Helyezzük a száraz összetevőket közepes méretű tálba (kukoricakeményítő, liszt, paprika, só, bors, gyömbér és szerecsendió).
Öntsük bele a tejet vagy vizet és keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá a húst és jó alaposan gyúrjuk össze, míg egy homogén masszát nem kapunk, majd formázzunk belőle gombócokat.
Melegítsük fel a serpenyőt és adjunk hozzá egy kis olívaolajat.
2-3 percig süssük mindkét oldalát.
Barnamártással, sóban vízben főtt burgonyával, és párolt zöldségekkel (például karfiol, sárgarépa és brokkoli kombinációjával) tálaljuk.
Fotó: Matprat