Elkészítés
Norvégiában a karácsony és/vagy újév nem telhet el ribbe nélkül, ami gyakorlatilag sült sertésborda. Elkészítése rendkívül egyszerű, bár elég sokáig tart.
A ribbe még beszédtémát is szolgáltat az ünnepi asztaloknál, hisz szinte minden karácsonykor fontos megbeszélni, hogy az idei, vagy a tavalyi ribbe sikerült-e jobban? Melyik volt a puhább? Melyiknek volt ropogósabb a teteje?
Hozzávalók
4 kg tynnribbe (vékony oldalas)
3 teáskanál só
2 teáskanál bors
2 dl víz
Elkészítés
Egy éles késsel vágjuk be a bőrös részbe, először egyik irányba, majd keresztben, így a bőrös részen apró kockákat készítünk.
A húst jó alaposan kenjük be sóval, borssal úgy, hogy a rácsok közé is bőven jusson. Tegyük hűtőbe legalább egy éjszakára
A legjobb ízvilág eléréséhez az első lépést 1-3 nappal a hús kisütése előtt végezzük el.
Sütéshez tegyük a ribbét egy sütőrácsos tepsibe úgy, hogy a bőrös oldala legyen felül.
Norvégiában lehet kapni speciális "ribbe sütő rácsot", amire sütés előtt ráhelyezzük a húst.
Természetesen egy sima egyszerű rács is megteszi, vagy akár alufóliából saját kezűleg is készíthetünk.
A tepsibe öntsünk 3 dl vizet majd a tepsit takarjuk le alufóliával., majd helyezzük a 230 fokra előmelegített sütőbe és süssük 45 percig
45 perc elteltével vegyük le a fóliát, mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 200 fokra és a hús vastagságától függően, süssük további 1,5-2 órán keresztül.
A ribbe akkor készült el, mikor a hús kellően megpuhult és a bőrös rész ropogós lett.
Sütés után körülbelül 20 percig pihentessük, hogy tálaláskor egy igazi szaftos ribbét kapjunk.
Barnaszósszal, krumplipürével, fehér vagy lilakáposztával, aszalt szilvával, sült almával és/vagy áfonyaszósszal tálaljuk.
Fotó: Matprat