Elkészítés
Ez az az étel, amit a legtöbb magyarnak esze ágában sincs megkóstolni, kizárólag a legbátrabbak vállalják be, azonban aki szereti a kocsonyát, az érlelt sonkákat vagy simán megeszi a lehető legbüdösebb sajtokat is, annak a lutefiskkel sem lesz problémája.
A norvégok jellegzetes karácsonyi étele gyakorlatilag egy előrohasztott hal.
Hozzávalók
2 kg lutefisk
1 l víz
10 dkg só
Elkészítés
Úgy készül, hogy a tőkehalat napokig áztatják vízben, majd nyírfahamuból készült lúggal kezelik, és végül újabb áztatás után jön a készre főzés. Amikor elkészült, nem csak a látványa és a szaga, de még az állaga is, elég borzasztó. Ettől függetlenül, rengetegen imádják, így bátraké a szerencse, talán pont nálad lesz favorit.
A feldarabolt halat tegyük forrásban lévő sós vízbe, és óvatosan főzzük puhára, de vigyázzunk, mert nagyon gyorsan képes szétfőni.
Főtt burgonyával, zöldborsópürével, sült hússal, olvasztott zsírral és mustárral szokták tálalni.
Fotó: Matprat