Elkészítés
Raspeball, klubb, komle, potetball vagy bárhogy is nevezzük – egy igazi hagyományos norvég étel.
A krumpligolyókat valamilyen öntettel és pirított szalonnával fogyaszthatjuk, vagy akár karalábépürét is kínálhatunk mellé.
Hozzávalók
750 g nyers burgonya, lereszelve
300 g főtt burgonya
1 liter húsleves alaplé kockából (vagy a főtt sonka leve)
300 g árpaliszt (byggmel)
2 evőkanál finomliszt
egy csipet só
egy csipet sütőpor
egy csipet őrölt fekete bors
2 evőkanál reszelt hagyma
226 g főtt sonka, kis kockákra vágva
2 teáskanál só
225 g olvasztott vaj
Elkészítés
Egy tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, borsot és egy csipet sót.
Jó alaposan dolgozzuk össze a hagymát és a burgonyát, majd keverjük bele a lisztes keveréket és jó alaposan gyúrjuk össze. Ha túl ragadós, adhatunk hozzá még lisztet.
Formázzunk belőle 2-3 diónyi nagyságú gombócokat és a közepébe tegyünk 2-3 kocka sonkát.
Közben egy nagy fazékban forraljunk vizet, tegyünk bele a 2 teáskanál sót és a maradék sonkát.
Ha elkészültünk a gombóc gyártással, óvatosan tegyük a golyókat a forrásban lévő vízbe és főzzük 45-60 percig.
Olvasztott vajjal tálaljuk.
Fotó: Matprat