A karragén adalékanyagról (E407) sok vita volt mostanában. (felmerült, hogy a karragén káros immunreakciókat válthat ki gyulladásos bélbetegségben szenvedőknél).
Már korábban világossá vált, hogy a Tine a továbbiakban kiveszi ezt az adalékanyagot termékeiből. Most Rita Nilsen McStay, az Orkla Foods Norvégia egészségügyi, táplálkozási és kutatási részlegének vezetője jelezte, hogy a Stabburet májpástétom receptúrája is megváltoztatásra kerül, kiveszik belőle a vitatott adalékanyagot.
A karragén (E407) egy vitatott biztonságú sűrítő anyag, amelyet a vörös algákból nyernek természetes úton. Ez az adalékanyag az élelmiszerekben általánosan engedélyezett, bármekkora mennyiségben fel lehet használni, azonban nincs tudományos konszenzus arról, hogy biztonságos-e. (Forrás: webbeteg)
A karragén nélküli májpástétom gyártása szeptember elején kezdődött, így az új receptúra alapján készült termékek már úton vannak a boltok polcaira.
Forrás: Dagbladet
Comments