top of page
Szerző képeBettina Pal

A tengeri hőhullám húsevő baktériumokat hozhat magával


Kép: Unsplash


Május közepe óta a hőmérséklet jelentősen megemelkedett a dél-norvégiai tengerpartok mentén. Normális esetben a hőmérséklet 10 fok alatt lenne a tenger felszínén, most azonban 3-4 fokkal magasabb.


  • Ennek többféle következménye is lehet. Már korábban is megfigyelhettük, hogy a Vibrio-baktériumok, amelyek természetes módon megtalálhatók a tengerben, nagyobb mértékben terjedtek el az emelkedő hőmérséklet hatására. Ezek a baktériumok húsevőek, és  ha nyílt sebbe jutnak, az a legrosszabb esetben amputációhoz vezethet – mondta Helene Langehaug, a bergeni Bjerknessenteret klímakutatója. Elmondása szerint egy olyan jelzőrendszeren dolgoznak, amely figyelmezteti az embereket a hőhullám közeledtére.

  • A hőhullám hatással lehet a halak mozgására és az algaerdőkre. Erre láthattunk már példát hasonló esetekben – mondta Langehaug.


A világ más részein az ilyen hullámok kifehérítették a korallzátonyokat. Mindazonáltal elég keveset tudunk erről a jelenségről.


A kutatók szerint a hőhullámok egyre gyakoribbá és erőteljesebbé váltak az utóbbi években.


Akkor beszélhetünk víz alatti hőhullámról, amikor a hőmérséklet magasabbá válik, mint az elmúlt harminc év átlaghőmérsékletének 90%-a. Ezenkívül abban az esetben is, ha a hőség legalább 5 napon keresztül tart. A kutatók szerint ezek a hullámok akár hónapokig is eltarthatnak, de lehet, hogy csak néhány napig.


Arra kérdésre, hogy a vízben fürdőzők érzékelhetik-e, hogy melegebb a víz, Helene Langehaug azt válaszolta, hogy:

  • Ezt eléggé egyéne válogatja. Mi elsősorban a nagyobb kiterjedésű tengeri területekre koncentrálunk. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a normális hőmérséklet Oslo környékén gyakorta más, mint Bergen közelében.


Kékedi Anna


Forrás: TV2

10 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page