Cathrine Signe Svindland, a Mattilsynet élelmiszerbiztonsági tanácsadója szerint eddig 42 ember fertőződött meg szalmonellával, akik november első hetei során kapták el a betegséget.
A betegséget a Salmonella Angina nevű baktérium okozza, amely a szalmonella Norvégiában és Európa többi részén jellemző variánsa, jelentette be a Népegészségügyi Intézet (Folkehelseinstituttet, FHI) hétfő délután. A szalmonella-baktériumok főleg az élelmiszereken keresztül terjednek, de a fertőzés forrása jelenleg még ismeretlen.
A Mattilsynet most azon dolgozik,hogy információkat gyűjtsön a fertőzött emberektől arról, hogy mit fogyasztottak és mivel kerültek kapcsolatba.
- Többek között a vásárlások nyugtáira vagyunk kíváncsiak, hogy pontosabban lehessen tudni, mit, mikor és hol vásároltak – mondta Svindland.
Hozzátette, hogy a betegség kitörésének kutatása hosszú ideig tart és bonyolult folyamat. Nem mindig lehetséges megtalálni a fertőzés forrását.
Nemzetközi viszonylatban a leggyakoribb fertőzésforrás a hús, de a tojás, a nem pasztőrözött tejtermékek, valamint a szennyezett zöldségek és gyümölcsök is okozhatnak megbetegedést.
Forrás: VG
Comments