top of page
Szerző képeBettina Pal

Matpakke, a norvég uzsonna csomag


Kép forrása: Freepik


A matpakke egy otthon elkészített, minimalista stílusú uzsonna csomag, amelyet Norvégia lakossága előszeretettel fogyaszt nap mint nap. Célja, hogy gyorsan és egyszerű kellő energiát biztosítson anélkül, hogy túlságosan jóllaknánk tőle. A kenyérszeletekre vaj, sajt, felvágott vagy hús, esetleg vékony réteg lekvár kerül. De népszerű a májpástétom és a tubusos kaviár is.


A külföldi szülők gyakran panaszkodnak arra, hogy a norvég iskolákban nincs hagyománya a meleg ételnek. Körülbelül 100 éve az iskolákban még elérhető volt a meleg étel (ez gyakorlatilag zabkása volt), ezt azonban nem minden család engedhette meg magának, és elég egyoldalú táplálkozást jelentett a gyermekeknek. Ekkoriban Norvégia nagyon szegény ország volt.


1932-ben létrehoztak egy kormányzati programot, amelynek keretén belül az iskolások ingyenes kenyeret, sajtot, tejet, zöldségeket, almát és narancsot kaptak az államtól. Ezt “Oslo reggelinek” (Oslofrokosten) nevezték. A kezdeményezés igen népszerű volt, de nem igazán terjedt el a program országszerte, mert az önkormányzatoknak nem volt rá pénzük.


1936-ban a buskerudi Sigdal településen praktizáló körzeti orvos, O. L. Lien javaslatára a városvezetés úgy döntött, hogy a gyermekek hozzanak magukkal otthonról uzsonna csomagot. Az ötlet gyorsan elterjedt országszerte, és a matpakke a mindennapi élet része lett.


Mára már Norvégia jóléti állam lett, és megengedhetné magának, hogy meleg ételt biztosítson az oktatási intézményekben, de a hagyományok nehezen változnak, így a matpakke vélhetően még hosszú évekig a norvég kultúra része marad.

Forrás:

106 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page