Kép: Kari Anne Skoglund / NRK
Ez pedig egy új, mikroalga alapú tápszer, melynek kifejlesztésén az UiT (Tromsøi Egyetem) és a Nofima élelmiszerkutató-intézet már több éve dolgozik. A megoldás lényege, hogy a lazacok olyan algákból készült tápszert kapnak, amit a természetes környezetükben is fogyasztanának.
A mikroalgák egyetlen természetes ellensége a lazactetű, ezért az algák egy speciális védelmi mechanizmust fejlesztettek ki: amikor a tetű megtámadja az algát, az egy jelvivő molekulát bocsát ki, mellyel távol tartja a tetveket. Ez az említett jelvivő molekula pedig a azokat a lazacokat is jobb védelemmel látja el, melyek mikroalgát fogyasztanak. A metódust le is tesztelték, az eredmény pedig az volt, hogy azok a lazacok, melyek algatápot kaptak, 50%-kal ellenállóbbak lettek a tetvekkel szemben.
A megoldás azért is tűnik nagyon ígéretesnek, mert a lazac-egészségen túl a klímagáz-kibocsátás szempontjából is jót tenne, különösen Troms megyének. Az itt található Finnfjord fémmegmunkáló ugyanis hatalmas mennyiségű CO₂-t, NOX-t és ként bocsát ki. Ezeket a gázokat megtisztítják, vizet adnak hozzájuk egy hatalmas tárolóba és ebben a vízben tudják az algákat tenyészteni, amiből később haltáp lesz. A fémüzem számára ez nagyon kedvező, hiszen két legyet tudnak ütni egy csapásra, és még a károsanyag-kibocsátásuk is csökken. Szóval igazából ez három légy.
Jelenleg ez még csak az üzem egy kis részén működik, de ha az egész gyárat sikerülne átállítani erre a metódusra, akkor felezhetnék a kibocsátást. Ez már elég szép teljesítmény lenne, hisz a megye CO₂ kibocsátásának a feléért a Finnfjord a felelős. Geir-Henning Wintervoll ügyvezető igazgató számára ez pedig fontos lenne, mert jelenleg olyan 300 000 tonna CO₂ jön tőlük, ez pedig nem épp a jövő zenéje, mert az a klímasemlegesség volna.
Forrás: NRK
Comments