top of page
Szerző képeBettina Pal

Sok a döglött hal - mi legyen?


Kép: Macrovector / Freepik


Merül fel a kérdés, szerencsére már nem csak a fogyasztók és a hatóságok, hanem már a lazactenyésztők között is. Tavaly ugyanis rekord dőlt a lazachalálozásokban a lazacfarmokon. Átlagosan az állomány 15-16 százaléka pusztult el, de egyes esetekben ez az arány elérte a 27 százalékot is a Havsforskningsinstituttet (Tengerkutatási Intézet) adatai szerint.


A szektor szereplői értelemszerűen szeretnének a helyzettel valamit kezdeni, azonban felmerül a dilemma, hogy hogyan lehet ezt elérni, amikor a tenyésztést meg épp növelni akarják? Míg Lars Helge Stien, a Tengerkutatási Intézet kutatója szerint a halálozási arányt simán le lehetne húzni 5-10 százalékra, addig a Mowi, a legnagyobb lazacfarmercég szerint ez teljességgel lehetetlen. A második legnagyobb termelő Salmar szerint viszont semmi akadálya ennek.


A szkepticizmus oka a Mowinál, hogy Ivan Vindheim Mowi-főnök 20 év alatt egy olyan farmot se látott, ahol 5% lett volna a halálozási ráta, valamint, hogy a különböző földrajzi lehetőségek miatt lehetetlen egy egységes szintet elérni a farmokon. Ahhoz, hogy jelentős javulás legyen, valami új technológiára lenne szükség. Vindheim továbbá azt is állítja, hogy örül a lazactenyésztés körüli vitának az állatjóléttel kapcsolatos problémák miatt, mert ez arra sarkallja őket, hogy jobb munkát végezzenek.


Frode Arntsen, a Salmar főnöke is mentegetőzik a rossz statisztikák miatt, és a medúzákra, valamint a rossz időjárási viszonyokra fogja az utóbbi idők tragikus eredményeit. Vindheimmel ellentétben Arntsen optimistán tekint a jövőre, hisz új géntechnológiai eljárások és lazactetűirtási mechanizmusok születnek, amik jelentősen javítják a helyzetet.


Forrás: E24

11 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page