Kép: Unsplash
Az előző években világszerte népszerűvé vált az úgynevezett smashburger. A lényege az, hogy a húspogácsa kilapítva sül, ezáltal egyszerre lesz egy külső “kérge” és szaftos belseje. A cél leszámolni azzal a trenddel, hogy a hamburgerek egyre magasabbak lettek. Sokszor annyira, hogy nem lehetett úgy beleharapni, hogy a másik oldalán ne csússzon ki minden feltét. Ez a fajta hamburger Norvégiában is viszonylag pozitív fogadtatásra talált. A godt.no-nak Nid Duhia, az Oslóban több hamburgerezőt is üzemeltető Doug’s Hamburgers vezetője mesélte el, hogyan kell jó smashburgert készíteni.
Duhia szerint ez a technika inkább a hús ízére és minőségére koncentrál, a nagy és zsúfolásig tömött burgerek helyett, amelyektől padlót fog az ember. Véleménye szerint ez gyakorlatilag a McDonald’s erősen továbbfejlesztett változata, és nem csak annyiból áll, hogy az ember lecsap egy húspogácsát a sütőlapra, oszt hadd szóljon. A séf szerint Oslo városában mindig is komoly kultúrája volt a hamburgerfogyasztásnak, kezdve az útszéli falatozóktól a közepesen átsült húsos, szarvasgombás majonézzel készült gourmet burgerekig.
Duhia tartott egy kis történelemleckét a legnépszerűbb Oklahoma-burgerről, és kifejtette, hogy egyesek már a 40-es 50-es években előálltak azzal az ötlettel, hogy a húspogácsába keverjenek hagymát, amitől testesebb és zamatosabb lesz a burger. A séf szerint a legfontosabb az, hogy az ember jó minőségű húst válasszon, amely átesett szárazérlelésen vagy van benne valami ízfokozó, ha ilyet akar otthon készíteni. Továbbá az is fontos, hogy jó zsíros legyen a hús, hiszen a saját zsírjában fog megsülni, ugyanis a serpenyőbe nem kell se plusz zsír, se olaj. Duhia álláspontja szerint a legalább 20%-os zsírtartalom az ideális.
A lépések:
1.: A húsból formázzunk 100-120 grammos gombócokat, mielőtt kisütjük egy nagyon forróra felhevített serpenyőben.
2.: Sütés közben valami súlyos tárggyal nyomjuk össze a húspogácsát.
3.: Egy oklahomai stílusú sajtburger készítéséhez adjunk hozzá vékonyra vágott fehér hagymát, a tetejére pedig mehet a cheddar sajt és a kedvenc feltétjeid egy gőzölt briószsömlére.
Duhia véleménye szerint az ember könnyen csinálhat otthon jó minőségű burgert, ha hajlandó egy kis időt fordítani a kísérletezésre. (És szellőztet közben, mivel a magas hőmérséklet és a zsír kombinációja miatt nagy lesz a füst.)
Kovács Ádám
Forrás: Godt
Comments